DIY élesztős szén-dioxid adagoló - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2014. november 1., szombat

DIY élesztős szén-dioxid adagoló

Videó a témában:





Lisztes, venturi csöves beoldású élesztős, DIY szén-dioxid adagoló


Bevezetés
A szén-dioxid egy legalább 0,4 wpl(100 liter alatti akvárium esetén) megvilágítási intenzitású akváriumban már (ha a többi tápanyag rendelkezésre áll) valószínűleg a limitáló tényező. Nagyon fontos tápanyag, mivel a növényi szövetek(száraz tömeg) körülbelüli 40-45%-át alkotja, ez az elem a szerkezetalkotó, így méltán mondhatjuk rá, hogy a legfontosabb makroelem.

Akváriumainkban akkor is jelen van egy bizonyos mértékig, ha nem gondoskodtunk adagolásáról: a légköri szén-dioxid oldódásakor egy minimális mennyiségű mindig jelen lesz a vízben, jobb híján ezt használják a növények. Ez azonban sok esetben limitálja az akváriumi növények növekedését, a Liebig által felfedezett minimumtörvény által: A legkevesebb, rendelkezésre álló tápanyag határozza meg a többi felvételének a mértékét, így a növény növekedését is.

Sok akvarista dönt úgy, hogy megnöveli ennek az elemnek a koncentrációját akváriumában a robusztusabb, egészségesebb kinézetű, gyorsabb növekedésű növényzet elérésére. Nekik szeretnék segíteni egy egyszerű, olcsó, és véleményem szerint megbízható módszerrel bizonyos keretek között(!).

Ezért fontosnak tartom említeni, hogy az élesztős szén-dioxid módszer alaptulajdonságainak következtében nem ajánlom olyan akváriumokba, például nagy igényű, high-tech növényesekbe, ahol a szén-dioxid szint legkisebb ingadozása is algainváziót válthat ki. Ha mindent pontosan ugyanúgy csinálsz, mint a leírásban szerepel, még úgy sem biztos, hogy az elvárásaidnak megfelelően fog működni.

Kipróbálás csak saját felelősségre!

Hova ajánlom tehát? Használhatod akár a hagyományos, halas-növényes akváriumodban, ahol szeretnéd a növényeidet kicsit "tupírozni", vagy a low-tech növényesedben. Én a 72 literes, low-tech növényes akváriumomban használtam sikerrel.

Szükséges anyagok:

• Műanyag palack 1,5-2 literes,1 is működik, 2 összekötve jobb hatékonyságú.

• szilikoncső 1-2 méter

• visszafolyásgátló - bármilyen jó

• töltet:víz, cukor, liszt 1:2-es arányban, élesztő.
Ez az arány képlékeny, mivel minden igényhez és akváriummérethez más mennyiség és liszt-cukor arány szükséges.

• Belső/külső szűrő venturi csővel

A palack(ok) kupakját fúrjuk át vagy olvasszuk át egy felforrósított szöggel. A szög átmérője kisebb legyen, mint a szilikoncső átmérője.

Vágjuk le ferdén a szilikoncső végét, és húzzuk át fogóval a kupakon lévő lyukon. Ha erőkifejtés kell, hogy áthúzd akkor jó, ha szinte átesik, túl nagy lett a lyuk.

A venturi-csöves belső szűrő alkatrész, és a palack közé, a szilikoncsőre illesszünk egy visszafolyásgátlót, annak megakakadályozására, hogy az akváriumvíz a palackban kössön ki.

Ezután a szén-dioxidos palacknak a kupakjából kiálló szilikoncső végét a légbeszívó alkatrészből kiálló csőhöz erősítjük.
Ha ez sikerült, készen is vagy.

Nézzük a töltetet, ami a módszer egyik kulcsa:
Az ismertebb receptek szinte kivétel nélkül egyedül cukrot ajánlanak. Én liszttel készítettem el, mivel ekkor a baktériumok a lisztben lévő keményítőt először enzimekkel cukrokká bontják, így lassabban jutnak a glükózhoz, amiből az alkoholt és a szén-dioxidot állítják elő. Összességében tehát lassabb lesz a szén-dioxid felszabadulása, és egyben stabilabb is. Cukrot egy keveset azért adagolok, hogy minden egyes töltetcsere esetén gyorsabban induljon meg a szén-dioxid termelődése. A cukor gyorsan hasznosul, és amikor kifogy, már a liszt is aktív.

Tehát a töltet összeállítása: langyos víz a palack ¾-éig, 5 ek. cukor, 10 ek. liszt, egy kevés élesztő.Igény szerint lehet növelni a cukor és liszt mennyiségét.

A töltet cseréje: Van egy kis trükk, amivel nem kell minden egyes alkalommal friss élesztővel beoltani a töltetet, és a termelődés megindulása is gyorsabb lesz: Minden héten egyszer öntsük le a töltet 70-80%-át, majd töltsük fel friss vízzel. Ezután tölcsér segítségével tegyünk a flakonba 1 evőkanál cukrot, és 10 evőkanál lisztet. Ezzel megőrizzük az élesztőgombák egy részét, amik ezután gyorsan felszaporodnak újra.
Ezt minden héten ismételjük meg, ha két flakonunk van, felváltva a kettőt.

A módszer másik kulcsa a belső szűrő légbeszívójának a jó porlasztási képessége.
Én magam is elcsodálkoztam mennyire kicsi buborékokat képes kreálni ez az egyszerű kis szerkezet. Az erős áramlásba érkező gáz apró buborékokra törik szét.

A buborékok egy része természetesen nagyméretű, de rengeteg apró buborékot is produkál, amik ezután hosszú utat képesek bejárni az akváriumban az áramlással.

A hőmérséklet stabilizáló ( új rész ! )
A gombák tevékenységének a sebessége erősen hőmérséklet függő. Ez a módszer egyik gyengéje, de ezt egyben felhasználhatjuk a stabilabb adagolásra és a szabályzásra is a következő módon:

Vettem egy 5 literes pet-palackot, és levágtam a tetjét annyira, hogy beleférjen a 2 literes, töltetes palack, meg egy akváriumfűtő. Ezután tettem vizet az 5 literes palackba, beleállítottam a fűtőt és a 2 literes palackot.

A fűtőt a világítás időzítőjére kötöttem, és beállítottam stabil 24 fokra. Így este, a világítás lekapcsolásakor a hőmérséklet is esni kezd, így az adagolás mennyisége is.

Értelemszerűen magasabb hőmérséklet magasabb adagolási intenzitást okoz, ezt érdemes kitapasztalni.

A módszer beválni látszik, ahogy elméleti szinten várható is volt.

Esztétikai gondok elkerülésére érdemes szekrénybe vagy bármilyen nem jól látható helyre rakni a szerkezetet, és ezt szilikoncső hosszának növelésével pótolni.

Videó a legfrissebb, legjobban működő verzióról:



Használata alatt kb. 4-5 szörös növénynövekedés gyorsulást értem el, töltet mennyiségtől függően. Algagondokat nem okozott.




Köszönöm, hogy elolvastad!




Ha tetszett a bejegyzés, vagy hozzáfűznivalód van, írj megjegyzést hozzá alul!


Post Top Ad